Utgångsläge

Detaljplanearbetet med Gandvik 8 syftar till att omvandla den tidigare restaurangen och gemensamhetsbyggnaden till nya lägenheter i storlekar som är högt eftersökta i kommunen idag. I omvanndlingen lämnas stor hänsyn till det befintliga husets och det omkringliggande områdests gestaltning som med sina uttrycksfulla fasader i tegel

Brf Gandvik bildades 1974 och är nu ett 55+boende. Föreningen är belägen vid Djursholms torg, ca 300 meter från Samsöviken.

Bebyggelsen består av sju tvåvåningshus med loftgångar, källarvåning och garage samt den fristående värdshusbyggnaden, Husen, som är ritade av djursholmsarkitekten Bertil Falck, byggdes 1969 och är grupperade runt sex innergårdar och en större central gård. Husen karaktäriseras av fina och gedigna materialval där fokus ligger på samspelet mellan betong och tegel i fasaderna kompletterat av detaljer i koppar och grönmålat trä. En brutalistisk pärla inramat av en prunkande grönska.

Utvecklingen av värdshuset innebär en möjlighet för föreningen att stärka sin ekonomi samtidigt som den medför ett tillskott av större lägenheter vilket har efterfrågats i området. Huset har stått tomt under en längre tid och är i stort behov av underhåll.

Då förhandsbesked söktes 2019 upptäcktes det att hela fastigheten var planstridig då ytan för garaget inte räknats med i tidigare detaljplan så en planprocess inleddes för att möjliggöra en tillbyggnad och göra fastigheten planenlig.

Om man ser på gestaltningen av Värdshuset så skiljer det sig något i sin utformning från de övriga husen med sin lite mer uttrycksfulla utformning. Det har alltid varit en solitär, men då fasadmaterial och kulörval har varit tagna från samma palett som det övriga området så har det inordnat sig på ett bra och subtilt sätt. Målsättningen är att genomföra det här projektet med omvandlingen av Värdshuset till bostäder i samma höga nivå som området i övrigt har idag så det kan fortsätta att vara ett centralmotiv i området och en naturlig del av brf Gandvik och Djursholms torg.

Utvecklingen av värdshuset innebär att byggnaden tar för sig något mer från torget, men den uppbrutna fasaden med en våning i tegel och en i glas med motiv från dagens utformning gör att intrycket ändå hålls ner och att byggnaden fortsatt inordnar sig i omgivningen på ett bra sätt.